Zpět na novinky
Mailchimp - subscribe form sidebar

Dary na pomoc Ukrajině až do roku 2026

23. července 2024

Týká se: Daň z příjmů

Ministerstvo financí vydalo novou informaci, ve které potvrdilo záměr prodloužit platnost zákona č. 128/2022 Sb., o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, až do roku 2026. Vzhledem k tomu, že aktuální znění zákona umožňuje využít výhodnějších podmínek při pomoci Ukrajině pouze do roku 2023, poskytuje tato informace dobrou zprávu pro všechny poplatníky, kteří již v průběhu roku 2024 poskytli či plánují poskytnout dar na tyto účely.

V praxi tento krok zajistí poplatníkům možnost nadále uplatnit jako odpočet od základu daně bezúplatné plnění poskytnuté za účelem podpory obraného úsilí Ukrajiny nebo přímo státu Ukrajina, například prostřednictvím jejího velvyslanectví či ukrajinské neziskové organizace. Za určitých podmínek zákon rovněž nabízí možnost uplatnit poskytnuté bezúplatné plnění ve formě daňově uznatelného výdaje namísto odpočtu od základu daně.

Na straně příjemců bude taktéž zachováno osvobození bezúplatných příjmů poskytnutých na podporu obraného úsilí Ukrajiny a příjmů ukrajinských zaměstnanců na zajištění ubytování v ČR pro ně a jejich rodinné příslušníky.

Podstatnou součástí tohoto zákona, která se také nejspíš dočká novelizace, je prodloužení možnosti využít zvýšeného 30% maximálního limitu odpočtu od základu daně, a to na veškerá poskytnutá bezúplatná plnění (tj. nikoliv pouze na pomoc Ukrajině).

Mailchimp - subscribe form sidebar
entermap-markercrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram